Sezon na szparagi w pełni, a więc trzeba wykorzystać go póki czas. Szparagi dają ogromną możliwość wykorzystania ich w naszej kuchni jako zupa-krem czy dodatki w formie pieczonej czy też gotowanej. W dzisiejszym poście chcę zaproponować wykorzystanie ich w formie szybkich do wykonania "Kotlecików".
Przepis :
- 7 szparagów (około 350 gramów)
- 50 gramów mąki owsianej
- 20 gramów zmielonych otrąb żytnich
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki lnu mielonego odtłuszczonego
- sól himalajska, pieprz, czosnek granulowany
- ewentualnie olej koksowy do smażenia
1. Szparagi dokładnie umyć, wraz z główkami, odciąć grube końcówki. Jeżeli szparagi są grube należy je obrać do połowy wysokości.
2. Nastawić wodę w garnku wraz z szczyptą soli, doprowadzić do wrzenia. Szparagi gotować 1-2 minut, następnie zmiksować wraz z cebulą w stopce blendera na gładką masę.
3. Mąkę, otręby i len połączyć ze sobą, dodać zmiksowane szparagi z cebulą i przyprawy. Wszystko połączyć ze sobą, aż masa lekko zgęstnieje.
4. Smażyć na patelni naleśnikowej po obu strona do zarumienienia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz