czwartek, 5 maja 2016

Tarta z cykorią na spodzie owsiano-warzywnym




Dzisiaj to cykoria będzie zdobiła zarówno smakowo jak i swoim pięknym wyglądem naszą tartę.
Przepis na "Tartę z cykorią na spodzie owsiano-warzywnym".

WAŻNE : Aby cykoria była smaczna wystarczy, że na chwilę włożymy ją do gorącej wody a następnie wyciągniemy głąb (najgłębszą część).

PRZEPIS :
Spód tarty

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 1 duża papryka czerwona
  • 100 gramów zmielonych płatków owsianych
  • 100 gramów otrąb orkiszowych (doskonałe źródło białka w diecie wegańskiej 100 gramów to aż 16 gramów białka)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 mała cebula
  • 50 ml ciepłej wody
  • przyprawy (pieprz, curry, słodka papryka, tymianek, bazylia - inne przyprawy według uznania)


Góra tarty : 500 gramów cykorii (przekrojona na połowy).

PRZYGOTOWANIE :
1. Pomidory malinowe zalać gorącą wodą i ściągnąć z nich skórkę, następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do stopki blendera i zmiksować na gładką masę wraz z mąką owsianą, otrębami, wodą i lnem. Paprykę umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
2. Posiekać natkę pietruszki wraz z papryką i przyprawami dodać do zmiksowanej wcześniej masy.
3. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania gęstej masy. Wierzch cykorii posypać ulubionymi przyprawami.
4. Zwilżyć formą na tartę pędzelkiem i posypać otrębami, następnie wlać masę i wygładzić ją.
5. Na spód tarty ułożyć przekrojone na połowy i pozbawione głębi cykorie.
6. Piec w 180 stopniach C przez około 60 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz