czwartek, 19 maja 2016

Truskawkowe pancakes




Na targach coraz więcej truskawek, sezon na nie zbliża się wielkim krokami. Kto nie kocha truskawki w ciastach czy różnego rodzaju deserach. Ja proponuję wykorzystanie ich w  "Truskawkowych pancakes" jako doskonała propozycja śniadaniowa bądź deserowa.

Przepis :

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (około 110 gramów)
  • 30 gramów otrąb
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżki mleka roślinnego
  • 300 gramów truskawek 
  • słodzik
Mus :
  • 200 gramów truskawek
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie słodzik
Przygotowanie :

1. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
2. Mąkę, otręby, len cynamon i słodzik połączyć razem i dokładnie wymieszać
3. Do suchych składników wsypać rozdrobnione widelcem truskawki i wlać mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4. Placuszki smażyć na suchej patelni po obu stronach do zarumienienia, ewentualnie na oleju koksowy lub rzepakowym.
5. Placuszki podawać wraz z musem truskawkowym.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz