poniedziałek, 26 września 2016

Jaglanka rabarbarowa

"Jaglanka rabarbarowa" to jednoporcjowa  propozycja śniadaniowa. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy deser, posiłek do szkoły czy też posiłek w podróż.
Połączenia smakowe idealnie sprawdzą się na chłodniejsze poranki.



Przepis :
  • 100 gramów suchej kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka mleka roślinnego 
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki malin + garść mrożonych malin (do ozdoby)
  • 3 gałązki rabarbaru  + 1 gałązka jako nadzienie 
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • ulubione słodzidło
  • szczypta kardamonu i cynamonu  



Przygotowanie :
1. Kaszę opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, rabarbar pokroić w kostkę. Len połączyć z 2 łyżkami mleka, odstawić do lodówki na około 10 minut.
2. Do garnka wsypać opłukaną kaszę, pokrojone 3 gałązki rabarbaru wszystko zalać mlekiem roślinnym wraz z wodą. Gotować około 10 minut.
3. Pozostawiony rabarbar pokroić w kostkę , wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z 1 łyżką cukru koksowego. Smażyć na mały ogniu do jego skarmelizowania.
4. Ugotowaną kaszę zmiksować na gęstą gładką masę wraz z ulubionym słodzidłem. Wszystko połączyć z szybciej przygotowaną mieszanką z lnu.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać 1/2 masy, następnie ułożyć maliny wraz z skarmelizowanym rabarbarem, wierz wyłożyć pozostałą częścią masy.
6. Piec 60 minut w 180 stopniach C.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz