niedziela, 9 października 2016

Jesienne bułeczki dyniowo-ziołowe

Bezkonkurencyjną królową jesieni jest dynia. Od pewnego czasu to ona króluje w mojej kuchni i jest bazą do wielu dań zarówno tych wytrawnych i tych na słodko.
W dzisiejszym poście chce podzielić się z Wami propozycją na "Jesienne bułeczki dyniowo-ziołowe", które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, czy też posiłek do pracy, szkoły. Podane z domowym humusem smakują bajecznie.



Przepis :

  • 1 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (około 75 gramów)
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (około 75 gramów)
  • 3/4 szklanki otrąb orkiszowych
  • 50 gramów płatków jaglanych pełnoziarnistych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżka nasion chia  3/4 szklanki wody (nasiona namoczyć około godzinę)
  • 1 kopiata łyżka lnu mielonego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • sól himalajska
  • przyprawy : pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka wędzoną, kminek, chili, przyprawa ojca Mateusza - (kupiona w sklepie ze zdrową żywnością)







Przygotowanie :
1. Dynie piec w 200 stopniach przez około 50 minut, następnie zmiksować na puree.
2. Len połączyć z ciepłą wodą odstawić na kilka minut. Nasiona chia zalać wodą odstawić na około 30 minut.
3. Do miski wsypać suche składniki wraz z przyprawami dokładnie wymieszać. Puree z dyni połączyć z roztworem z lnu i nasionami chia.
4. Wszystkie składniki połączyć razem, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Uformować bułeczki, obsypać płatkami owsianymi.
7. Piec 180 stopniach C przez około 50-60 minut.

Smacznego !



7 komentarzy:

  1. Dodaj ten przepis do akcji. :) http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Bardzo chętnie skorzystam.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń
    2. Tylko dodaj banerek akcji. :)

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję takie jesienne bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi ogromnie miło. Czekam na recenzję :)
      Pozdrawiam, Piotrek.

      Usuń
  3. Superowe, piekłam podobne ale na drozdzach :) Ile wychodzi z przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Z tego przepisu wychodzi 8 większych bułeczek.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń