poniedziałek, 6 lutego 2017

Krem jaglany kawowo-buraczany z nutą czekoladową

Samo przygotowanie tego kremu nie zajmuje więcej niż 5 minut, nie licząc czasu samego gotowania . "Krem jaglany kawowo-buraczany z nutą czekoladową" to idealna alternatywa dla codziennej porannej jaglanki/owsianki, posiłeku do szkoły, pracy czy też jako posiłek w podróż.
A, więc zaczynajmy !



Przepis :

  • 300 gramów buraków ( 2 średniej wielkości)
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki wody + 1 czubata łyżka kawy 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 100 gramów kaszy jaglanej (u mnie to jedna porcja)
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 surowe ziarna kakao 
  • szczypta soli
  • ksylitol do dosłodzenia
  • ewentualnie banan


Przygotowanie :
1. Buraki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Gotować na mały ogniu około 15 minut, następnie dodać napar kawowy, kaszę jaglaną, ekstartkt waniliowy oraz zalać 1/2 szklanką mleka roślinnego.
2. Całość gotować do momentu aż buraki zmiękną, a kasza lekko się rozgotuje, następnie zmiksować na gładką masę wraz z ksylitole (ewentualnie bananem), na koniec posypać startymi na małych oczkach ziarnami kakao.





Smacznego !

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ! <3
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło !! <3
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń