Wegański, bezglutenowy, bezcukrowy TORCIK CZEKOLADOWY

Długo pracowałem nad tym przepisem, ale jest 💚
Bezglutenowy, bezcukrowy, wegański TORCIK CZEKOLADOWY ❤️
Biszkopt, który idealnie imituje ten tradycyjny, delikatny krem czekoladowy i agaretka porzeczkowa, która dopełnia całości ❤️






Biszkopt :


  • 140 gramów mąki ryżowej
  • 70 gramów mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 dojrzały banan
  • 1 średnie jabłko
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 8 łyżek gorącej wody
  • 150 gramów erytrolu/cukru kokosowego lub innego słodu


Przygotowanie :
Siemię lniane zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Do stopki blendera przełożyć banany, mleko roślinne, ocet, olej, erytrol i siemię lniane - całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Do miski przesiać wszystkie suche składniki, następnie stopniowo przelewać mokre, delikatnie mieszając.
Masę przelać do tortownicy, piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
Proponuję na jeden trocik upiec 3 blaty z półtora porcji ❤️









Krem czekoladowy :
  • 1 litr mleka sojowego
  • 130 gramów erytrolu/ cukru  trzcinowego lub innego zamienniku cukru
  • 1 cukier waniliowy (32 gramy) (erytrolu + 1 łyżeczka pasty waniliowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń jaglany o smaku waniliowym
  • 1 budyń waniliowy ( duże opakowanie  62 gramy delecta)
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kostki wegańskiej margaryny lub 125 gramów oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 2 gorzkie czekolady (bez cukru)
Przygotowanie :
Do garnka przelać 3/4 litra mleka, dodać margarynę, cukru i ekstrakt waniliowy - wszystko zagotować. Resztę mleka rozpuścić z mąką i budyniem, wlać do gotującego się mleka, mieszać na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Gorzkie czekolady rozpuścić z niewielką ilością mleczka kokosowe (lub inne mleko roślinne)
Wystudzony krem budyniowy utrzeć na gładką masę z gorzką czekoladą. Odłożyć do wystygnięcia.


Agaretka porzeczkowa :
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 100% owoców 
2 łyżeczki agaru

Przygotowanie :
Do garnuszka przelać dżemy, agar rozpuścić z niewielką ilością wody.
Gotować na małym ogniu przez około 3-5 minut.
Odłożyć do wystudzenia.










Czas na składnie tortu !
Blaty delikatnie ściąć, następnie nasączyć wierzch biszkoptów naparem ulubionej herbaty owocowej.
Spodni blat ułożyć odrazu na parze (pozbędziemy się stresu przenoszenia złożonego tortu na talerz)
Zacisnąć rant tortownicy (bezpieczna opcja składnia tortu, poszczególne warstwy nie będą się przelewać, ani uciekać poza biszkopt).
Warstwy tortu : biszkopt, agaretka porzeczkowa, krem czekoladowy, biszkopt, agaretka porzeczkowa, krem czekoladowy, biszkopt).
! Pamiętajcie o zostawieniu masy na wierzch i brzegi tortu.
Tak złożony tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki, po tym czasie możecie przystąpić do wygładzania wierzchu, brzegów tortu i jego dekoracji 😍

To wszystko !
Smacznego ❤️




Komentarze

  1. Kibicuje Ci od jakiegos czasu, fajne te Twoje wypieki. Ten torcik, tez brzmi pysznie, ale przepis nie jest do konca bezcukrowy, poniewaz dzemy zawieraja cukier, nawet te bezcukrowe bywaja z cukrem(niektorzy producenci slodza dzemy izomaltem lub innymi slodzidlami zawierajacymi cukier) jezeli sa u Ciebie dostepne mrozone porzeczki, to wystarczy dodac erytrol czy ksylitol i agar i bedziesz mial swoja bezcukrowa agaretke :) Musisz sprawdzic tez sklad pasty waniliowej, bo prawie kazda jest z cukrem. Zycze dalszych sukcesow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa !
      Zdecydowanie masz rację! Staram się w miarę możliwości robić wszystko od początku do końca własnoręcznie.
      W tym przepisie zaproponowałem dżemy, bo są łatwo dostępne.
      Staram się czytać skład przed zakupem, ale dziękuję bardzo za cenną sugestię :)
      Pozdrawiam Piotrek :)!

      Usuń
  2. sorki, nie chcialam komentowac jako osoba nieznana, moze teraz sie uda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja osobiście robię sama frużelinę z czarnej porzeczki i erytrytolu,jest naturalnie i nie potrzeba spoiwa czyli agaru,bo odparowuje moją frużeline do porządanej konsystencji

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz