Ekspresowa tarta czekoladowa, minimum wkładu, maksimum smaku ❤️
To wszystko na szybkim i bezglutenowym spodzie (używając czekolady bezcukrowej zmniejszymy ilość cukru do minimum).
Spód :
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Kokos i daktyle zmielić, masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy.
Krem :
Gorzka czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Stała część mleczka kokosowego utrzeć z erytrolem, wanilią, następnie dodawać lekko wystudzoną czekoladę.
Spód wyłożyć kremem czekoladowym, wierzch ozdobić orzechami laskowymi i świeżymi owocami.
Smacznego ❤️🌱
To wszystko na szybkim i bezglutenowym spodzie (używając czekolady bezcukrowej zmniejszymy ilość cukru do minimum).
Spód :
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka daktyli
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Kokos i daktyle zmielić, masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy.
Krem :
- 3 gorzkie czekolady najlepiej ten o dużej zawartości kakao
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1/3 lub 1/2 szklanki pudru z erytrolu/ksylitolu lub cukru
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- ekstrakt waniliowy
Gorzka czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Stała część mleczka kokosowego utrzeć z erytrolem, wanilią, następnie dodawać lekko wystudzoną czekoladę.
Spód wyłożyć kremem czekoladowym, wierzch ozdobić orzechami laskowymi i świeżymi owocami.
Smacznego ❤️🌱
Przepis wypróbowany i godny polecenia! Będę zaglądać na pewno częściej w poszukiwaniu dalszych inspiracji!
OdpowiedzUsuń