Świąteczny fasolnik "coś a'la sernik"

Oto moja wegańska i zdrowa interpretacja tradycyjnego sernika.
Fasolnik to idealne ciasto na świąteczny stół, spotkanie rodzinne czy wysoko-białkowy posiłek.
Więc zaczynamy❤



Przepis :

  • 1 kg ugotowanej białej fasoli (4 puszki)
  • 120 gramów mąki ziemniaczanej
  • 180 gramów oleju kokosowego/**mleczka kokosowego (stała część)
  • 1 szklanka wody po ugotowanej fasoli/cieciorce
  • 220 gramów ksylitolu/cukru trzcinowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sok i skórna z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 garści żurawiny 
  • 1 garść rodzynek
  • szczypta soli




Przygotowanie :
Ugotowaną fasolę zmiksować wraz z olejem kokosowym,bananami, sokiem i skórą cytrynową. Wodę po fasoli/cieciorce stopniowo ubić wraz z ksylitolem na puszystą pianę.
Ubitą pianę połączyć z resztą składników, delikatnie mieszając.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, piec przez 40 minut w 180, następnie 30 minut w 170 stopniach C.
Ciasto po wystudzeniu oblać polewą z gorzkiej czekolady i obsypać suszoną żurawiną.
Najlepiej podawać następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz