Oto moja wegańska i zdrowa interpretacja tradycyjnego sernika.
Fasolnik to idealne ciasto na świąteczny stół, spotkanie rodzinne czy wysoko-białkowy posiłek.
Więc zaczynamy❤
Przepis :
Fasolnik to idealne ciasto na świąteczny stół, spotkanie rodzinne czy wysoko-białkowy posiłek.
Więc zaczynamy❤
Przepis :
- 1 kg ugotowanej białej fasoli (4 puszki)
- 120 gramów mąki ziemniaczanej
- 180 gramów oleju kokosowego/**mleczka kokosowego (stała część)
- 1 szklanka wody po ugotowanej fasoli/cieciorce
- 220 gramów ksylitolu/cukru trzcinowego
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- sok i skórna z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 garści żurawiny
- 1 garść rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie :
Ugotowaną fasolę zmiksować wraz z olejem kokosowym,bananami, sokiem i skórą cytrynową. Wodę po fasoli/cieciorce stopniowo ubić wraz z ksylitolem na puszystą pianę.
Ubitą pianę połączyć z resztą składników, delikatnie mieszając.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, piec przez 40 minut w 180, następnie 30 minut w 170 stopniach C.
Ciasto po wystudzeniu oblać polewą z gorzkiej czekolady i obsypać suszoną żurawiną.
Najlepiej podawać następnego dnia.
Musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJaka średnica tortownicy? Pytanie pilne, zaraz będę piekła 😉
OdpowiedzUsuń