Ekspresowa, bezglutenowa tarta czekoladowa

Ekspresowa tarta czekoladowa, minimum wkładu, maksimum smaku ❤️
To wszystko na szybkim i bezglutenowym spodzie (używając czekolady bezcukrowej zmniejszymy ilość cukru do minimum).







Spód :

  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka daktyli

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Kokos i daktyle zmielić, masą wyłożyć spód i brzegi tortownicy.

Krem :

  • 3 gorzkie czekolady najlepiej ten o dużej zawartości kakao
  • 2 puszki mleczka kokosowego 
  • 1/3 lub 1/2 szklanki pudru z erytrolu/ksylitolu lub cukru
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • ekstrakt waniliowy

Gorzka czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Stała część mleczka kokosowego utrzeć z erytrolem, wanilią, następnie dodawać lekko wystudzoną czekoladę.
Spód wyłożyć kremem czekoladowym, wierzch ozdobić orzechami laskowymi i świeżymi owocami.


Smacznego ❤️🌱

Komentarze

  1. Przepis wypróbowany i godny polecenia! Będę zaglądać na pewno częściej w poszukiwaniu dalszych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz