Ciasto kalafiorowe jabłkowo-cynamonowe na spodzie marchewkowo-czekoladowym

Jak zauważyliście na moim blogu pojawia się coraz więcej ciast na bazie warzyw, właśnie w tym kierunku będzie rozwijać się blog. Chcę stworzyć serię przepisów na desery z warzyw, które idealnie sprawdzą się jako posiłki do pracy,szkoły, posiłki po-treningowe czy też jako "ciasta do małej czarnej".
Dzisiejszy ciasto składa się z dwóch warstw jasnej na bazie kalafiora i ciemnej na bazie marchewki.
No to zaczynajmy, Go Vegan !



Ciasto kalafiorowe jabłkowo-cynamonowe :
  • 650 gramów jabłek (3 średniej wielkości)
  • 400 gramów kalafiora (1 średniej wielkości)
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 200 gramów płatków owsianych
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 100-150 gramów ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • szczypta soli





Ciasto marchewkowo-czekoladowe :
  • 450 gramów marchewki
  • 100 gramów płatków owsianych górskich
  • 30 gramów kakao
  • 100 gramów ksylitolu
  • szczypta soli

Przygotowanie :


1. Jabłka i marchew dokładnie umyć, jabłka pozbawić gniazd nasiennych, marchewki obrać. Marchew oraz jabłka włożyć do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości (u mnie około 50-55 minut).
2. Kalafior oczyścić, różyczki kalafiora gotować do miękkości. Upieczone jabłka zmiksować na gładką masę wraz z kalafiorem, płatkami owsianymi, skórką pomarańczową, cynamonem i ksylitolem.

3. Upieczoną marchewkę zmiksować na gładką masę wraz z płatkami, kakao i ksylitolem.
4. Ciemną masę wyłożyć na spód blaszki następnie, przelać masę kalafiorową. Piec w 180 stopniach przez około godzinę (w zależności od piekarnika czas pieczenia może się różnić - należy obserwować ciasto).
5. Ciasto kroić i podawać po całkowitym wystygnięciu.




Smacznego !

Komentarze