Jak zauważyliście na moim blogu pojawia się coraz więcej ciast na bazie warzyw, właśnie w tym kierunku będzie rozwijać się blog. Chcę stworzyć serię przepisów na desery z warzyw, które idealnie sprawdzą się jako posiłki do pracy,szkoły, posiłki po-treningowe czy też jako "ciasta do małej czarnej".
Dzisiejszy ciasto składa się z dwóch warstw jasnej na bazie kalafiora i ciemnej na bazie marchewki.
Ciasto kalafiorowe jabłkowo-cynamonowe :
- 650 gramów jabłek (3 średniej wielkości)
- 400 gramów kalafiora (1 średniej wielkości)
- skórka z 2 pomarańczy
- 200 gramów płatków owsianych
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 100-150 gramów ksylitolu (lub innego słodzidła)
- szczypta soli
Ciasto marchewkowo-czekoladowe :
- 450 gramów marchewki
- 100 gramów płatków owsianych górskich
- 30 gramów kakao
- 100 gramów ksylitolu
- szczypta soli
Przygotowanie :
1. Jabłka i marchew dokładnie umyć, jabłka pozbawić gniazd nasiennych, marchewki obrać. Marchew oraz jabłka włożyć do rękawa do pieczenia. Piec do miękkości (u mnie około 50-55 minut).
2. Kalafior oczyścić, różyczki kalafiora gotować do miękkości. Upieczone jabłka zmiksować na gładką masę wraz z kalafiorem, płatkami owsianymi, skórką pomarańczową, cynamonem i ksylitolem.
3. Upieczoną marchewkę zmiksować na gładką masę wraz z płatkami, kakao i ksylitolem.
4. Ciemną masę wyłożyć na spód blaszki następnie, przelać masę kalafiorową. Piec w 180 stopniach przez około godzinę (w zależności od piekarnika czas pieczenia może się różnić - należy obserwować ciasto).
5. Ciasto kroić i podawać po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz