Czas na kolejne ciasto z serii "warzywa górą" !
Tym razem pod moje ręce wpadła cukinia, która idealnie wpasowała się w ten deser, a dodatek tymianku wzbogacił całość swoim aromatem.
"Ciasto cukiniowe tymiankowo-czekoladowe z orzechowo-cieciorkową górą" jest z serii szybko, zdrowo i smacznie.
Więc zaczynajmy !
Spód :
Tym razem pod moje ręce wpadła cukinia, która idealnie wpasowała się w ten deser, a dodatek tymianku wzbogacił całość swoim aromatem.
"Ciasto cukiniowe tymiankowo-czekoladowe z orzechowo-cieciorkową górą" jest z serii szybko, zdrowo i smacznie.
Więc zaczynajmy !
Spód :
- 1 średnia cukinia
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 200 gramów zmielonych na grubą mąkę płatków owsianych
- 20 gramów kakao
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku (zmielonego na proszek)
- około 1/2 szklanki ksylitolu (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej)
- szczypta soli
Góra :
- 250 gramów cieciorki (100 gramów ciecierzycy przed ugotowaniem lub 1 puszka)
- 2 czubate łyżki mąki migdałowej
- 1 czubata łyżka masła migdałowego 100 %
- 100 ml mleka roślinnego
- szczypta soli
- ksylitol do dosłodzenia
Przygotowanie :
1. Cukinie zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać resztę składników wraz z ksylitolem. Całość zmiksować na gęstą masę.
2. Cieciorkę wraz z resztą składników zmiksować na gładką , jednolitą masę.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ciemną masą, następnie przełożyć masą orzechowo-cieciorkową.
4. Piec w 180 stopniach C przez około 50-60 minut w zależności od piekarnika.
Smacznego !
CIekawy przepis! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Martyno !
UsuńZachęcam do wypróbowania <3