Szukacie przepisu na deser, którym podbijecie serca rodziny i znajomych?
Oto jest, delikatne, puszyste i mocnoo czekoladowe❤
Przepis:
Oto jest, delikatne, puszyste i mocnoo czekoladowe❤
Przepis:
- 400 gramów suchej kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka
- 1 szklanka daktyli (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki rodzynek (zalanych wodą na godzinę)
- 2 gorzkie czekolady
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 160 gramów oleju kokosowego
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem 2-3 razy, gotować wraz z mlekiem przez 15 minut.
Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z olejem i ekstraktem.
Kaszę zmiksować na gładką masę wraz z pozostałą częścią składników, na sam koniec dodać skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać masę.
Piec w 180 przez około 40-45 minut, po ostygnięciu oblać polewą, pozostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego❤
Komentarze
Prześlij komentarz