Wysoko proteinowe brownie fasolowo-czekoladowe

Nie masz pomysłu jak w smaczny i zdrowy sposób dostarczyć dodatkową porcję białka?
Oto moja propozycja na słodko :





Przepis :

  • 600 gramów ugotowanej fasoli
  • 300 gramów tofu naturalnego
  • 300 gramów daktyli
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mąki z cieciorki
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 czubata łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • dodatkowo : suszone morele, gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie :
Daktyle opłukać, tofu zakwasić sokiem z cytryny. Fasolę, tofu, daktyle zmiksować wraz z mlekiem sojowym na "masę serową".
Mąkę, len, kakao wymieszać - dodać do zmiksowanej "masy serowej" dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Ciasto wystudzić, oblać gorzką czekoladą.
Smacznego !

Komentarze

  1. Jak dobrze, że znalazłam tego bloga! Cieszę się, że wstawiasz tu swoje przepisy, teraz mogę sama zrobić mój ulubiony deser z Magicznych Smaków :)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. może być czerwona fasola z puszki? jakiej użyłeś? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz