Tarta podwójnie czekoladowa na spodzie czekoladowo-kokosowym

Dzisiejsza propozycja idealnie sprawdzi się dla miłośników czekolady.
Prosta w przygotowaniu i pyszna - zachwyci niejednego gościa w Waszym domu.
Zaczynajmy 💙👌



Przepis (spód) :

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • szczypta soli
Krem :
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżki agaru + 3 łyżki wody




Przygotowanie :
Płatki, wiórka zmielić na mączke. Do stopki blendera wsypać pozostałe składniki, zmiksować do uzyskania gęstej, lepiącej masy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleczka kokosowe przelać do rondelka, wrzucić gorzkie czekalady, ksylitol, ekstrakt. Agar rozpuścić w wodzie dodać do gotującego się mleczka. Całość gotować na mały ogniu przez 6-7 minut, ciągle mieszając. Na wystudzony spód wylać masę czekoladową, całość pozostawić na całą noc w lodówce.
Podawać z świeżymi owocami.
Smacznego❤


Komentarze