"Jaglanka rabarbarowa" to jednoporcjowa propozycja śniadaniowa. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy deser, posiłek do szkoły czy też posiłek w podróż.
Przepis :
- 100 gramów suchej kaszy jaglanej
- 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 dojrzały banan
- 3/4 szklanki malin + garść mrożonych malin (do ozdoby)
- 3 gałązki rabarbaru + 1 gałązka jako nadzienie
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 płaska łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- ulubione słodzidło
- szczypta kardamonu i cynamonu
1. Kaszę opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, rabarbar pokroić w kostkę. Len połączyć z 2 łyżkami mleka, odstawić do lodówki na około 15 minut.
2. Do garnka wsypać opłukaną kaszę, pokrojone 3 gałązki rabarbaru wszystko zalać mlekiem roślinnym wraz z wodą. Gotować około 10 minut.
3. Pozostawiony rabarbar pokroić w kostkę , wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z 1 łyżką cukru koksowego. Smażyć na mały ogniu do jego skarmelizowania.
4. Ugotowaną kaszę zmiksować na gęstą, gładką masę wraz z ulubionym słodzidłem i bananem. Wszystko połączyć z szybciej przygotowaną mieszanką z lnu.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać 1/2 masy, następnie ułożyć maliny wraz z skarmelizowanym rabarbarem, wierz wyłożyć pozostałą częścią masy.
6. Piec 50 minut w 180 stopniach C.
Smacznego !
Czym można zastąpić rabarbar?
OdpowiedzUsuńNp. Truskawka, malina :)
Usuń