Krem dyniowy marchewkowo-soczewicowy

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty, a co za tym idzie?! pyszne, rozgrywające zupy-krem.
Dzisiejsza propozycja to sycąca, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu zupka.
Zaczynamy !



Przepis :

  • 1 mała dynia 
  • 3 spore marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz
  • szczypta papryki wędzonej 
  • 1 łyżka oleju




Przygotowanie  :
Marchew i dynie obrać, zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i kumin, ciągle mieszając do zarumienienia cebulki. Następnie wlać wodę, startą dynie, marchewki, jabłka (pozbawione gniazd nasiennych), soczewicę i przyprawy. Całość gotować do miękkości warzyw,  następnie całość zmiksować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Na sam koniec dodać mleczko kokosowe, podawać z prażonymi pestkami dyni lub świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Komentarze