Praliny czekoladowe z bakaliami

Dzisiejszy przepis poświęcony jest dla fanów czekolady !
Czy pierwszy dzień jesieni może być udany? Z tymi czekoladkami, taki będzie.





Przepis :

  • 2 gorzkie czekolady (u mnie bez cukru)
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5-6 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki suszonych moreli
  • 1 garść orzechów nerkowca/migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • szczypta soli

Przygotowanie :
Czekoladę, olej i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Bakalie posiekać na mniejsze kawałki. Do większego garnka wsypać wszystkie składniki, gotować na małym ogniu przez 4-5 minuty ciągle mieszając.
Do foremek silikonowych przelać masę czekoladową, czekoladki najlepiej schłodzić przez całą noc.
Na wierzch pralinek ułożyć kawałki cytryny i posypać orzechami nerkowca.
Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz