Jesienne bułeczki dyniowo-ziołowe

Bezkonkurencyjną królową jesieni jest dynia. Od pewnego czasu to ona króluje w mojej kuchni i jest bazą do wielu dań zarówno tych wytrawnych i tych na słodko.
W dzisiejszym poście chce podzielić się z Wami propozycją na "Jesienne bułeczki dyniowo-ziołowe", które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, czy też posiłek do pracy, szkoły. Podane z domowym humusem smakują bajecznie.



Przepis :

  • 1 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (około 75 gramów)
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (około 75 gramów)
  • 3/4 szklanki otrąb orkiszowych
  • 50 gramów płatków jaglanych pełnoziarnistych
  • 2 łyżki nasion konopi 
  • 1 łyżka nasion chia  1/3 szklanki wody (nasiona namoczyć około godzinę)
  • 1 czubata łyżka lnu mielonego + 3 łyżki wody 
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • sól himalajska
  • przyprawy : pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka wędzoną, kminek, chili, przyprawa ojca Mateusza - (kupiona w sklepie ze zdrową żywnością)







Przygotowanie :
Dynie piec w 200 stopniach przez około 50 minut, następnie zmiksować na puree.
Len połączyć z ciepłą wodą odstawić na kilka minut. Nasiona chia zalać wodą odstawić na około 30 minut. Do miski wsypać suche składniki wraz z przyprawami dokładnie wymieszać. Puree z dyni połączyć z roztworem z lnu i nasionami chia. Wszystkie składniki połączyć razem, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie uformować bułeczki, obsypać płatkami owsianymi.
Piec 180 stopniach C przez około 50-60 minut.

Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz