Witajcie Kochani !
Tak to jest już ten czas - czas na robienie pierniczków, słuchanie świątecznych piosenek, ubierania choinek❤
Kocham ten okres ⛄⛄⛄
W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim przepisem na wegańskie i bezglutenowe pierniczki przekładane.
Przepis :
Do garnuszka przelać syrop klonowy wraz z olejem kokosowym, całość rozpuścić, następnie wystudzić.
Do miski przesypać suche składniki, wymieszać, przelać olej kokosowy wraz z syropem, skórką i sokiem z pomarańczy.
Wyrobić ciasto odłożyć do lodówki na 20-30 minut.
Przygotowanie masy - do garnuszka włożyć czekoladę, posiekane bakalie, olej kokosowy i mocne espresso, całość gotować przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Na stolnicę przełożyć ciasto, podzielić na 4-5 mniejsze kawałki, następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy rozwałkować ciasto grubości 8-9 milimetrów, następnie wykrawać ciastka.
Pierniczki piec w 170-180 stopniach przez około 10-12 minut.
Wystudzone pierniczki przełożyć kremem czekoladowym, wierzch udekorować gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Tak to jest już ten czas - czas na robienie pierniczków, słuchanie świątecznych piosenek, ubierania choinek❤
Kocham ten okres ⛄⛄⛄
W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim przepisem na wegańskie i bezglutenowe pierniczki przekładane.
Przepis :
- 200 gramów mąki kukurydzianej
- 200 gramów mąki ryżowej
- 150 gramów syropu klonowego
- 150 gramów oleju kokosowego/ lub innego oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki kakao
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- szczypta soli
Krem czekoladowy :
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru
- Po jednej sporej garści suszonej śliwki, żurawiny, moreli, migdałów i orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 mocne espresso
Przygotowanie :
Do miski przesypać suche składniki, wymieszać, przelać olej kokosowy wraz z syropem, skórką i sokiem z pomarańczy.
Wyrobić ciasto odłożyć do lodówki na 20-30 minut.
Przygotowanie masy - do garnuszka włożyć czekoladę, posiekane bakalie, olej kokosowy i mocne espresso, całość gotować przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Na stolnicę przełożyć ciasto, podzielić na 4-5 mniejsze kawałki, następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy rozwałkować ciasto grubości 8-9 milimetrów, następnie wykrawać ciastka.
Pierniczki piec w 170-180 stopniach przez około 10-12 minut.
Wystudzone pierniczki przełożyć kremem czekoladowym, wierzch udekorować gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz