Krążki piernikowe

Szukasz szybkiego, pysznego, a zarazem zdrowego przepisu na świąteczne pierniczki ?
Oto przepis na "Piernikowe krążki", który idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy Twój czas w kuchni jest ograniczony.
Ciastka z powodzeniem można przygotować dzień przed wigilią, bez obaw, że będą twarde.






Przepis :

  • 100 gramów mąki owsianej
  • 100 gramów mąki sojowej
  • 50 gramów mąki kasztanowej
  • 100/150 gramów namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • 150 gramów puree z batatów
  • 80 gramów masła orzechowego 100 %
  • 1 mocne espresso
  • 1 czubata łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla miłośników cynamonu proponuję dodać 1 łyżeczkę)
  • skórka pomarańczowa
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli 







Do dekoracji :
  • 50 gramów czekolady cappuccino migdałowe z morwą (idealnie komponuje się smakowo z ciastkami)
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • wiórki kokosowe/surowe ziarna kakaowca do dekoracji
Przygotowanie :
Mąki wymieszać ze sobą, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, następnie dodać mokrą część składników.
Wszystko dokładnie wymieszać, następnie wyrobić ciasto do momentu, gdy będzie odchodziło od rąk. Ciasto odłożyć na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykrawać krążki.
Ciastka piec 10-12 minut. Roztopić gorzką czekoladę dodać ksylitol, dokładnie wymieszać. Połowę ciastka zanurzyć w polewie, obsypać wiórkami kokosowymi/ziarnami kakaowca. Odstawić do zastygnięcia polewy.



Podzielcie się ze mną swoją opinią w komentarzu lub pod zdjęciem na instagram'ie.

Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz