Kieszonka bezglutenowa a'la szarlotka

Z czym kojarzy mi się szarlotka ? Z dzieciństwem, domem i czasem spędzonym w rodzinnym gronie. Dzisiejsza propozycja to zweganizowana, bezglutenowa i bezcukrowa szarlotka w "kieszonkowym" wydaniu.

Przepisy :
  • 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna wegańska (Kasia wegan)
  • 3-4 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
"Farsz"
  • 5 jabłek
  • 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa :
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki stałej części mleka kokosowego

Przygotowanie :
Do miski przesiać mąki, dodać resztę składników wyrobić ciasto. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, banany pokroić w paski. Do miski przesypać owoce, dodać mąkę i cynamon.
Foremki silikonowe na babeczki wyłożyć ciastem i farszem owocowym, piec w 180 stopniach C do zarumienienia.





Przepis w formie tartaletki :)






Smacznego !

Komentarze