Jagielnik czekoladowy na kruchym spodzie bezglutenowym i agaretką owocową

Witajcie kochani !
Po dłuższej przerwie czas na nowy przepis.
Szybki i łatwy w przygotowaniu, bez pieczenia, bez dodatku cukru i bezglutenowy.

Przepis :







Kruchy spód :

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 gramów wegańskiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Krem jaglano-czekoladowy :

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka sojowego/ryżowego/kokosowego
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Agaretka porzeczkowa :
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1/4 szklanki wody






Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód przesypać do miski, wyrobić ciasto. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać kilka razy ciepłą wodą. Kaszę ugotować z mlekiem i daktylami do miękkości, dodać resztę składników, zmiksować na gładką masę.
Dżem przełożyć do garnuszka, dodać agar rozpuszczony w wodzie, gotować przez 3-4 minuty.
Na wystudzony spód przełożyć masę czekoladową następnie wyłożyć agaretką owocową. Pozostawić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego ❤️🙉


Komentarze