Od dłuższego czasu jestem zakochany w kuchni indyjskiej ❤️ przyprawa curry, garam masala, duża ilość imbiru i mleczka kokosowego to najlepsze połączenie.
Przepis :
Przepis :
- 5 dużych marchewek
- 1 brokuł
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1/2 opakowania świeżego jarmużu
- 3 cm świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 150 gramów czerwonej soczewicy
- 1 litr wody/bulionu warzywnego
- 1/2 puszki gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka garam masali
- sól, kurkuma, pieprz, szczypta słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Imbir, papryczkę chilli, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać przyprawy ciągle mieszając. Całość zalać wodą/bulionem dodać posiekane w plastry marchewki, gotować około 10 minut na małym ogniu. W następnej kolejności dodać czerwoną soczewicę, różyczki brokuła, gotować do miękkości warzyw i soczewicy. Przed samym końcem wrzucić świeży szpinak, jarmuż i mleczko kokosowe, całość dusić około 3-4 minut.
Curry marchewkowe podawać z ryżem basmati i prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego ❤️
Komentarze
Prześlij komentarz