Bardzo długi czas miną za kim na nowo zakochałem się w brukselce, która może i nie pozorna, ma ogromny potencjał. Jak już to ze mną bywa, wszelakie pomysły wpadają mi do głowy podczas biegania.
No i jest brukselka w sosie pomarańczowym z nutą świeżego imbiru, czosnku i wędzonego tofu.
Przepis :
- 500 gramów brukselki
- 1 kostka tofu
- 1 duża pomarańcza
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, zagotować wodę, następnie wrzucić brukselki i gotować około 3 minuty. Na patelni rozgrzać olej koksowy, czosnek, imbir drobno posiekać i zeszklić, następnie dodać brukselkę (przekrojoną na połówki) podsmażyć 2-3 minuty. Dodać sok z pomarańczy i ksylitol, całość dusić 4-5 minut. Między czasie pokrojone w kostkę tofu podsmażyć na oleju sezamowym z dodatkiem sezamu.
Całość połączyć i gotowe ! :) podawać np. z ryżem bastamti.
Komentarze
Prześlij komentarz