Od dłuższego czasu po głowie chodził mi smak róży, która bardzo mocno kojarzy mi się z dzieciństwem, domowe różane pączki które mama przygotowywała na szczególne okazje bardzo mocno zapisały się w mojej pamięci.
Tym tortem wracam wspomnieniami do tamtych chwil.
Więc zacznijmy ! :)
Przepis na "czarny biszkopt"
- 400 gramów mleka sojowego (1 1/2 szklanki)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gramów cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 280 gramów mąki tortowej (1 3/4)
- 3 łyżki czarnego kakao
- szczypta soli
Do miski przelać mleko sojowe, dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać. Do zawiesiny dodać cukier, sól, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej rzepakowy, stopniowo dodając przesianą mąkę z kakao.
Ważne !! Biszkopt należy mieszać jak najkrócej :)
Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
Pieczemy dwa takie biszkopty !
Krem :
- 3 puszki mleczka kokosowego
- 150 gramów syropu różanego
- 1 łyżeczka ekstraktu różanego
- 1 1/2 łyżeczki agaru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego buraka/aronii
- 3 śmietana fix
Przygotowanie :
Stałą część mleczka kokosowego przełożyć do miski, pozostałą wodę zagotować z syropem różanym i agarem (około 2-3 minuty). Mleczko kokosowe ubić z śmietana fix, następnie za pomocą blendera połączyć z przestudzoną masą różaną i ekstraktem.
Dodatki :
Składnie tortu :
Wierzch biszkoptów delikatnie ścinamy, tak by pozbyć się skórki.
Pierwszy biszkopt przecinamy na pół, w drugim ścinamy tylko wierzch.
Następnie przechodzimy do składania tortu (najłatwiej będzie to robić w rancie tortownicy) najgrubszy biszkopt proponuje dać na spód tortu następnie przełożyć konfiturą masą i biszkoptem, czynność powtórzyć raz jeszcze.
Tort schłodzić przez noc.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz