Świąteczny tofurnik piernikowo-orzechowy

Dzisiejszy tofurnik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, wysokoproteinowy o niskiej zawartości węglowodanów.







Przepis :
  • 5 kostek tofu po 180 gramów
  • 250 g mleka sojowego
  • 200 g masła orzechowego
  • 150 g odżywki białkowej sojowej
  • 200 g erytrolu
  • 2 cytryny (sok z 2, skórka z 1)
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 
  • Słoik ulubionej konfitury (u mnie różanej)





Przygotowanie : 
Tofu odsączyć na papierze, zmiksować na gładką masę wraz z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny i erytrolem. Tak przygotowaną "masę serową" delikatnie połączyć z resztą składników.
Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Tofurnik dobrze wystudzić, nastąpienie na wierzch ciasta rozprowadzić konfiturę.
To wszystko smacznego 💚❄️


Komentarze