Dzisiejszy tofurnik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, wysokoproteinowy o niskiej zawartości węglowodanów.
Przepis :
- 5 kostek tofu po 180 gramów
- 250 g mleka sojowego
- 200 g masła orzechowego
- 150 g odżywki białkowej sojowej
- 200 g erytrolu
- 2 cytryny (sok z 2, skórka z 1)
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- Słoik ulubionej konfitury (u mnie różanej)
Przygotowanie :
Tofu odsączyć na papierze, zmiksować na gładką masę wraz z mlekiem sojowym, sokiem z cytryny i erytrolem. Tak przygotowaną "masę serową" delikatnie połączyć z resztą składników.
Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Tofurnik dobrze wystudzić, nastąpienie na wierzch ciasta rozprowadzić konfiturę.
To wszystko smacznego 💚❄️
Komentarze
Prześlij komentarz