Tofurnik czekoladowy z nutą pomarańczy

Witajcie Kochani !

Wracam do Was po dość długiej przerwie!

Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony tofurnik czekoladowy.

Delikatny w smaku i mocno czekoladowy😍




Przepis : 

  • 4 kostki tofu po 180 gramów
  • 200 gramów mleka sojowego
  • 2 gorzkiej czekolady 70% z płatkami pomarańczowymi
  • Sok z 2 dużych cytryn
  • 200 gramów erytrolu
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki odżywki białkowej
  • 1 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Przygotowanie :

Tofu odsączyć w ręczniku papierowym, gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Tofu zmiksować na gładką masę z mlekiem sojowym, gorzką czekoladą, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową, następnie dodać wszystkie suche składniki. Całość dokładnie wymieszać, przelać do tortownicy średnicy 24 cm.

Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 5 minut.

Ciasto schłodzić, polać polewą czekoladową ( 1 tabliczka czekolady, 1/3 szklanki mleczka kokosowego)

Gotowe !❤️


Komentarze