Zupa połączoną z czerwoną soczewicą dodatkowo zaopatruje nasz w organizm w białko, a także idealnie komponuje się z resztą składników.
Przepis :
- 2 pęczki botwiny wraz z buraczkami
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 2 cykorie
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
- 100 gramów suchej czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka zmielonego kminku oraz kolendry
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól himalajska, pieprz, imbir
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 l wody (3 szklanki)
Przygotowanie :
1. Wodę nastawić na gaz i pomału gotować z pokrojoną w kostkę marchewką, selerem i buraczkami. Wszystko poddusić około 15 minut na małym ogniu.
2. Cebule i botwinę pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cykorię przekroić na połowę, pozbyć się głębi i zalać gorącą wodą, następnie pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, rozpuścić olej i podsmażyć cebulę do zarumienienia, następnie dodać botwiną i imbir. Wszystko dusić około 10 minut.
3. Do wywaru warzywnego z buraczkami dodać, podduszoną cebulkę z botwinką i imbirem i posiekaną cykorię, wsypać suchą soczewicę. Dodać zmielony kmin, kolendrę, ostrą paprykę i pieprz.
4. Wszystko dusić około 15 minut, aż soczewica zmięknie.
5. Na sam koniec dodać sól himalajską.
6. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Ulubiony kolorek :) Czy do takich zupek filtrujesz wodę? My używamy wody z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją.
OdpowiedzUsuńNajczęściej używam wody przegotowanej, lub wody niegazowanej :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek :)