Ciasto jaglano-bananowe "wanilia z czekoladą"



Ciasto Jaglano-bananowe "waniliowo-czekoladowe" a'la wegański sernik.

Uwielbiam kaszę jaglaną w ciastach, niezwykle dobrze komponuje się z innymi składnikami - w tym wypadku wanilią i kakao.
Te ciasto jest idealną alternatywą na wegański stół w czasie Świętą.
Przepis szybki, smaczny i bardzo zdrowy.

PRZEPIS :

  • 150 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 50 gramów mąki kukurdzianej (można użyć np. skrobi ziemniaczanej lub budyniu kupionym w dziale ze zdrową żywnością)
  • 4 dojrzałe banany
  • 125 ml mleka roślinnego + około 250 ml do ugotowania kaszy
  • 2 łyżki kakao (można użyć większej ilości)- ciemna masa
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii/ekstraktu waniliowego - biała masa
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik (u mnie stewia firmy Steviola, dodałem 1/2 płaskiej łyżeczki)


PRZYGOTOWANIE :
1. Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Ugotować do miękkości w mleku roślinnym (u mnie mleko owsiane domowej roboty).
2. Dojrzałe banany obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do stopki blendera wraz z mlekiem, słodzikiem i ugotowana kaszą.
3. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (proponuje miksowanie masy podzielić na dwa razy), następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu masę połączyć z mielonym lnem, aż masa stanie się gęsta.
4. Zmiksowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wanilię (możesz użyć ekstrakt lub aromat), do drugiej dodać kakao.
5. Wyłożyć blaszkę (u mnie kwadratowa 22x22 cm) papierem do pieczenia. Na spód blaszki wlać ciemną warstwę a na nią jasną.
6. Piec około 60 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).

Smacznego !

Komentarze