piątek, 6 maja 2016

Ciasto karobowe z galaretką gruszkową







Ciasto (spód) :

  •  200 gramów mąki owsianej 
  •  100 gramów otrąb orkiszowych
  •  1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  •  4 łyżki karobu/kakao (około 50 gramów)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  250 ml mleka roślinnego
  •  kilka kropel aromatu pomarańczowego
  •  słodzik (według uznania)

Galaretka gruszkowa (górna warstwa) :

  •  5 dojrzałych gruszek
  •  1/2 opakowania agar-agar (około 5 gramów)
  •  1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego
  •  5 łyżek wody

Przygotowanie :
1. Wszystkie suche składniki połącz z sobą, następnie wlej mokre składniki.
2. Całość mieszaj do momentu otrzymania bardzo gęstej masy.
3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
4. Masę wyłóż na blaszkę i wygładź mokrą łyżką.
5. Piecz w 180 stopniach C przez około 60 minut.

Przygotowanie galaretki gruszkowej :
1. Gruszki obierz i pokrój w różnej wielkości kostki.
2. Do garnka wlej 5 łyżek wody i gotuj z pokrojonymi gruszkami do momentu ich lekkiego rozgotowania (około 5 minut na wolnym ogniu).
3. Do gotujących się gruszek dodaj agar-agar  i cukier.
4. Wszystkie składniki gotuj, aż masą zacznie gęstnieć.

Wystudzone ciasto wyłóż galaretką gruszkową i włóż do lodówki na kilka godzin.
Po kliku godzinach ciasto jest gotowe do spożycia.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz