Ciasto (spód) :
- 200 gramów mąki owsianej
- 100 gramów otrąb orkiszowych
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 4 łyżki karobu/kakao (około 50 gramów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka roślinnego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- słodzik (według uznania)
Galaretka gruszkowa (górna warstwa) :
- 5 dojrzałych gruszek
- 1/2 opakowania agar-agar (około 5 gramów)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego
- 5 łyżek wody
Przygotowanie :
1. Wszystkie suche składniki połącz z sobą, następnie wlej mokre składniki.
2. Całość mieszaj do momentu otrzymania bardzo gęstej masy.
3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
4. Masę wyłóż na blaszkę i wygładź mokrą łyżką.
5. Piecz w 180 stopniach C przez około 60 minut.
Przygotowanie galaretki gruszkowej :
1. Gruszki obierz i pokrój w różnej wielkości kostki.
2. Do garnka wlej 5 łyżek wody i gotuj z pokrojonymi gruszkami do momentu ich lekkiego rozgotowania (około 5 minut na wolnym ogniu).
3. Do gotujących się gruszek dodaj agar-agar i cukier.
4. Wszystkie składniki gotuj, aż masą zacznie gęstnieć.
Wystudzone ciasto wyłóż galaretką gruszkową i włóż do lodówki na kilka godzin.
Po kliku godzinach ciasto jest gotowe do spożycia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz