Wegańskie ciasto czekoladowe z cukinii



Cukinia - czy może być wykorzystana do stworzenia ciasta ?
Jak najbardziej tak, dzisiaj przedstawię Wam przepis na "Ciasto czekoladowe z cukinii", które jest mega zdrowe, pyszne i wilgotne.
Cukinia to przede wszystkim skarbnica witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B1, która uczestniczy w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów oraz witamina B3, która również bierze udział przemianach metabolicznych. Bardzo ważną i cenną witaminą jest witamina C, która chroni i wzmacnia organizm, a także zawartość karotenów o działaniu antyoksydacyjnym. Warto także wspomnieć o zawartości witaminy A, która korzystnie wpływa na stan wzroku oraz witaminie K, biorącej udział w procesach krwiotwórczych.

PRZEPIS :

  • 1 duża lub 2 mniejszej wielkości cukinie
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 50 gramów otrąb pszennych/orkiszowych
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 3 dojrzałe banany
  • 3-4 łyżki kakao/karobu
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik (stewia, syrop z agawy)
  • ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy


Polewa :

  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka agar-agar (wegańska żelatyna)
  • słodzik (syrop z agawy)


PRZYGOTOWANIE :
1. Cukinię zetrzeć na małych oczkach tarki.
2. Odstawić cukinię na około 30 minut do puszczenia wody. Wodę z cukinii można z powodzeniem wypić ze względu na zawarte w niej witaminy i pyszny smak.
3. Rozgnieść banany widelcem.
4. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wymieszać do momentu uzyskania gęstej lepiącej masy.
5. Wlać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka).

Smacznego

Komentarze