Kawa ma wielu miłośników, zdecydowanie popieram zachwyt nad nią.
Bardzo często wykorzystywana jest do różnego rodzaju wypieków, nadaje im intensywny i jedyny w swoim rodzaju aromat. Postanowiłem wykorzystać ją do tzw. "Wegańskich chlebków". Dzisiaj chce podzielić się z Wami przepisem na wilgotny, zdrowy i dietetyczny : "Wegański chlebek bananowo-kawowy".
PRZEPIS
- 200 gramów mąki owsianej (zmielone w młynku do kawy płatki owsiane, po co przepłacać za sklepową mąkę)
- 50 gramów otrąb okriszowych/pszennych
- 4 dojrzałe banany
- 1 stołowa łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 3/4 szklanki naparu kawowego
- dodatkowo można dodać bakalie (u mnie na wierzch pyszne suszone śliwki bez pestek 6-7 sztuk)
- słodzik (stewia, syrop z agawy)
Napar kawowy : 1 dużą łyżkę stołową kawy mielonej zalej 3/4 szklanki wrzątku (możesz użyć kawy rozpuszczalnej, uważając na jej intensywny aromat).
PRZYGOTOWANIE :
1. Rozgnieść widelcem banany, wsypać do miski wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
2. Do miski z suchymi składnikami dodać rozgniecione banany i wlać napar kawowy, mieszać do uzyskania gęstej masy (tak by wszystkie składniki w tym len połączyły się ze sobą).
3. Wyłożyć ż keksówkę papierem do pieczenia i wlać masę.
4. Posypać ciasto pokrojonymi suszonymi śliwkami.
5. Piec około 60 minut w 180 stopniach C. - do suchego patyczka.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz