Kawowe ciasto z cieciorki




Dzisiejsze ciasto stworzone jest dla osób kochających wilgotne, delikatne, a zarazem wyraziste w smaku desery. "Kawowe ciasto z cieciorki" jest czymś a'la brownie - wilgotnym, rozpływającym się w ustach ciastem, a w dodatku szybkie, zdrowe i dietetyczne.



Przepis :

  • 600 gramów ugotowanej cieciorki (około 250 gramów suchej ciecierzycy)
  • 100 gramów mąki kukurydzianej
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 4-5 torebki kawy zbożowej (u mnie firmy Delecta o smaku waniliowym)
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło 
Przygotowanie :

1. Torebki z kawą zbożową zalać gorącym mlekiem roślinnym, odstawić na około 5-6 minut.
2. Do stopki blendera walać napar kawowy, zduszone banany i ugotowaną cieciorkę. Całość zmiksować na gładką masę.
3. Zmiksowaną masę przelać do miski, połączyć z mąką, lnem, sodą i słodzidłem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia masy.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać masę do formy i wygładzić wilgotną łyżką.
5. Piec w 180 stopniach C. przez około 60-70 minut (czas pieczenia uzależniony od wydajności piekarnika).

Smacznego ! 

Komentarze

  1. Wreszcie trafiłam na Twój blog , do tej pory widziałam Twoje przepisy tylko na instagramie.Teraz wiem jak to robisz :) bardzo fajna strona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie uwielbiam takie ciasta! Poprosze kawałek <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz