Dzisiejsze ciasto stworzone jest dla osób kochających wilgotne, delikatne, a zarazem wyraziste w smaku desery. "Kawowe ciasto z cieciorki" jest czymś a'la brownie - wilgotnym, rozpływającym się w ustach ciastem, a w dodatku szybkie, zdrowe i dietetyczne.
Przepis :
- 600 gramów ugotowanej cieciorki (około 250 gramów suchej ciecierzycy)
- 100 gramów mąki kukurydzianej
- 4 duże dojrzałe banany
- 200 ml mleka roślinnego
- 4-5 torebki kawy zbożowej (u mnie firmy Delecta o smaku waniliowym)
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Torebki z kawą zbożową zalać gorącym mlekiem roślinnym, odstawić na około 5-6 minut.
2. Do stopki blendera walać napar kawowy, zduszone banany i ugotowaną cieciorkę. Całość zmiksować na gładką masę.
3. Zmiksowaną masę przelać do miski, połączyć z mąką, lnem, sodą i słodzidłem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia masy.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać masę do formy i wygładzić wilgotną łyżką.
5. Piec w 180 stopniach C. przez około 60-70 minut (czas pieczenia uzależniony od wydajności piekarnika).
Smacznego !
Wreszcie trafiłam na Twój blog , do tej pory widziałam Twoje przepisy tylko na instagramie.Teraz wiem jak to robisz :) bardzo fajna strona :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńZachęcam do częstszych odwiedzin :)
Ja właśnie uwielbiam takie ciasta! Poprosze kawałek <3
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
UsuńZapraszam serdecznie