Oto propozycja na "Kluski orkiszowo-szpinakowe" z dodatkiem młodych liści rzodkiewki.
Wariacji w kuchni nigdy mało, a czemu by nie wykorzystać to co mamy pod ręka. Ciekawa,szybka i zdrowa alternatywa na obiad.
Przepis na kluski :
- 150 gramów mąki orkiszowej
- 50 gramów otrąb orkiszowych
- 1 płaska łyżka lnu mielonego
- 2 garści młodych liści rzodkiewki
- 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie :
1. Młode liście rzodkiewki, szpinaku zmiksować z cebulą i niewielką ilością wody.
2. Mąkę, otręby, len i przyprawy wymieszać razem i połączyć z zmiksowaną wcześniej masą.
3. Ciasto wyrobić do momentu, gdy będzie odchodzić od rąk.
4. Stolnice wysypać mąką i wyrobić kluski.
5. Do wrzącej wody wrzucić kluski.
5. Kluski gotować do momentu wypłynięcia na wiech garnka.
Gulasz :
- 3-4 pomidory
- 1 papryka
- 200 gramów ugotowanego zielonego grochu
- 1/2 poru
- garść młodych liści rzodkiewki
- natka pietruszki
- przyprawy : sól himalajska, pieprz, świeżo starty imbir, papryka słodka, curry
- kiełki
Przygotowanie :
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę wraz z papryką. Podgotować około 10 minut.
2. Do podgotowanych pomidorów i papryki wrzucić groch, posiekany por, liście rzodkiewki i natkę pietruszki. Dodać przyprawy i gotować około 5 minut.
3. Na wierz gulaszu ułożyć kluski wraz z kiełkami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz