czwartek, 12 maja 2016

Kluski orkiszowo-szpinakowe z gulaszem



Oto propozycja na "Kluski orkiszowo-szpinakowe" z dodatkiem młodych liści rzodkiewki.
Wariacji w kuchni nigdy mało, a czemu by nie wykorzystać to co mamy pod ręka. Ciekawa,szybka i zdrowa alternatywa na obiad.

Przepis na kluski :
  • 150 gramów mąki orkiszowej
  • 50 gramów otrąb orkiszowych 
  • 1 płaska łyżka lnu mielonego
  • 2 garści młodych liści rzodkiewki
  • 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz 
Przygotowanie :
1. Młode liście rzodkiewki, szpinaku zmiksować z cebulą i niewielką ilością wody.
2. Mąkę, otręby, len i przyprawy wymieszać razem i połączyć z zmiksowaną wcześniej masą.
3. Ciasto wyrobić do momentu, gdy będzie odchodzić od rąk.
4. Stolnice wysypać mąką i wyrobić kluski.
5. Do wrzącej wody wrzucić kluski.
5. Kluski gotować do momentu wypłynięcia na wiech garnka.

Gulasz :
  • 3-4 pomidory 
  • 1 papryka
  • 200 gramów ugotowanego zielonego grochu
  • 1/2 poru
  • garść młodych liści rzodkiewki
  • natka pietruszki
  • przyprawy : sól himalajska, pieprz, świeżo starty imbir, papryka słodka, curry
  • kiełki
Przygotowanie :
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę wraz z papryką. Podgotować około 10 minut.
2. Do podgotowanych pomidorów i papryki wrzucić groch, posiekany por, liście rzodkiewki i natkę pietruszki. Dodać przyprawy i gotować około 5 minut.
3. Na wierz gulaszu ułożyć kluski wraz z kiełkami.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz