środa, 25 maja 2016

Kotleciki szparagowe







Sezon na szparagi w pełni, a więc trzeba wykorzystać go póki czas. Szparagi dają ogromną możliwość wykorzystania ich w naszej kuchni jako zupa-krem czy dodatki w formie pieczonej czy też gotowanej. W dzisiejszym poście chcę zaproponować wykorzystanie ich w formie szybkich do wykonania "Kotlecików".


Przepis :

  • 7 szparagów (około 350 gramów)
  • 50 gramów mąki owsianej
  • 20 gramów zmielonych otrąb żytnich
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki lnu mielonego odtłuszczonego
  • sól himalajska, pieprz, czosnek granulowany
  • ewentualnie olej koksowy do smażenia
Przygotowanie.

1. Szparagi dokładnie umyć, wraz z główkami, odciąć grube końcówki. Jeżeli szparagi są grube należy je obrać do połowy wysokości.
2. Nastawić wodę w garnku wraz z szczyptą soli, doprowadzić do wrzenia. Szparagi gotować 1-2 minut, następnie zmiksować wraz z cebulą  w stopce blendera na gładką masę.
3. Mąkę, otręby i len połączyć ze sobą, dodać zmiksowane szparagi z cebulą i przyprawy. Wszystko połączyć ze sobą, aż masa lekko zgęstnieje.
4. Smażyć na patelni naleśnikowej po obu strona do zarumienienia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz