My weganie kochamy dojrzałe banany, ale co zrobić gdy są zbyt dojrzałe ?
Zrobić "Muffiny bananowo-owsiane ", szybkie smaczne i w dodatku dietetyczne.
Przepis :
- 200 gramów płatków owsianych
- 5 dojrzałych bananów
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1/2 szklanki naparu kawowego
- 1 płaska łyżczka proszku do pieczenia
- słodzik
Napar kawowy :
- około 125 ml wrzącej wody
- 3 torebki kawy zbożowej o smaku waniliowej
Przygotowanie
1. Płatki owsiane zmielić na mąkę, banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
2. Do wrzącej wody wrzucić 3 torebki kawy zbożowej waniliowej, zaparzyć około 5 minut.
3. Mąkę, słodzik, len i proszek do pieczenia połączyć razem i wymieszać dodać napar kawowy i rozgniecione banany. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Masę wylać do foremek.
5. Piec około 60 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz