poniedziałek, 30 maja 2016

Pancakes z cieciorki



Ciecierzyca jest idealnym strąkiem do wykorzystania w różnego rodzaju 
ciastach, kremach czy musach. Ja w dzisiejszym poście wykorzystam ją w nowej propozycji śniadaniowej - "Pancakes z cieciorki". 

Przepis :
  • 300 gramów ugotowanej cieciorki (około 100 gramów suchej ciecierzycy)
  • 50 gramów mąki owsianej
  • 30-40 gramów otrąb
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 ml mleka roślinnego 
  • ekstrakt waniliowy
  • *napar kawowy lub 2 łyżki kakao 
  • odrobina proszku do pieczenia
  • słodzidło 
  • ewentualnie olej kokoswy do smażenia (u mnie smażenie odbywa się na suchej patelni do naleśników)
* w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać doda - u mnie był to napar kawowy

Przygotowanie :
1. Dzień przed przygotowaniem placuszków namoczyć przez noc ciecierzyce, następnie gotować do miękkości.
2. Do stopki blendera wrzucić rozdrobnione banany, mleko roślinne oraz ugotowaną cieciorkę, całość zmiksować na gładką masę.
3. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie dokładnie je wymieszać. Do suchych składników wlać zmiksowaną masę i mieszać, aż stanie się gęsta.
4. Smażyć po obu stronach na patelni do naleśników.

"Pancakes z cieciorki" można podawać z musem z truskawek, czy też domowymi lodami bananowymi.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz