piątek, 27 maja 2016

Proteinowe piernikowe bułeczki









Dzisiejszy przepis głownie poświęcony jest dla osób uprawiających sport, ale nie tylko."Proteinowe piernikowe bułeczki" to dodatkowe źródło białka, ważne dla osób aktywnych fizycznie, gdyż wspomaga rozbudowę tkanki mięśniowej. Nie prawdą jest, że na diecie wegańskiej ciężko jest dostarczy pełnowartościowe białko, gdyż dostępne są produkty, które go zawierają np. mąka sojowa - wykorzystana w moim dzisiejszym przepisie.




Przepis na 12 bułeczek :
  • 170 gramów mąki sojowej
  • 130 mąki owsianej
  • 2 łyżeczki białka konopnego
  • 250 gramów wiśni/czereśni
  • 1 duże jabłko (około 300 gramów)
  • 15 gramów drożdży
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1 przyprawa do piernika (u mnie firmy Prymat)
  • szczypta kardamonu
  • ewentualnie słodzidło 
Przygotowanie :
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z przyprawą do pierniczka, dodać 2 łyżki mąki owsianej. Odstawić na około 5 minut.
2. Wiśnie/czereśnie pozbawić pestek, jabłko zetrzeć na grubej tarce.
3. Do miski z rozczynem dodać resztę mąki owsianej wraz z mąką sojową, białkiem konopnym, wiśniami i z startym jabłkiem.
4. Wyrobić masę rękoma, uformować średniej wielkości bułeczki
5. Piec w 180 stopniach C. przez około 30-35 minut.

Smacznego !



2 komentarze:

  1. Mam pytanie :) Czy z tego przepisu dałoby się zrobić chleb? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak. Ja już robiłem w tej wersji. Polecam zrobić z 2 porcji ;)
      Pozdrawiam Piotrek

      Usuń