Tort czekoladowo-pomarańczowy





Czy dieta roślinna to jedzenie tzw. trawy ? absolutnie nie. Niesie z sobą ogromne możliwości łączenia smaków, produktów, daje nam wolność w kuchni - za co ją bardzo cenię.
Dzisiejszy post poświęcony będzie deserowi, który idealnie nadaje się na przyjazd znajomych, rodziny czy do popołudniowej kawy.

Przepis :

Spód - masa czekoladowa :

  • 2 szklanki mąki owsianej (około 210 gramów)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzidło 
Góra - masa pomarańczowa :
  • 6 pomarańczy 
  • 150 gramów suchej kaszy jaglanej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • słodzidło
Przygotowanie :
Spód :
1. Suche składniki wsypać do miski, dokładnie wymieszać.
2. Mleko roślinne połączyć z suchymi składnikami ucierając mikserem.
3. Ucierać około 1-2 minut do dokładnego połączenia się składników.
Góra :
4. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę z pomarańczy, następnie zmiksować i przecedzić przez sito.
5. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać sokiem z pomarańczy i skórką.
6. Kaszę gotować około 10 minut, następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
7. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 4 łyżkami mleka roślinnego i dodać do zmiksowanej kaszy wraz z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego i słodzidła. Wszystko dokładnie wymieszać.
8. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę czekoladową, a na nią masę pomarańczową. Całość wygładzić mokrą łyżką
9, Piec około 80 minut w 180 stopniach C (czas pieczenia uzależniony jest od wydajności piekarnika- dlatego należy obserwować ciasto w czasie pieczenia).

Smacznego !

Komentarze

  1. połączenie pomarańczy z czekoladą jest jedym z moich ulubionych Pycha :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz