czwartek, 5 maja 2016

Wegańskie ciasto "Czekolada miętowa"



Wczoraj podczas zaparzania herbaty miętowej przyszła mi myśl, aby wykorzystać ją w placku. Powstało wegańskie ciasto "Czekolada miętowa". W smaku o dziwo przypomina troszeczkę czekoladę miętową.
Oto przepis na "Ciasto owsiano-miętowo-czekoladowe" :


  • 200 gramów mąki owsianej
  • 50 gramów zmielonych otrąb pszennych/żytnich
  • 1 łyżeczka lnu
  • 1 filiżanka śmietanki owsiano-miętowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe własnej produkcji)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik (u mnie stewia, możesz użyć innego słodu i odpowiednio dobrać słodkość ciasta)


Śmietanka owsiano-miętowa :

  • 1 filiżanka naparu miętowego (około 150 ml wrzątku i 2 torebki mięty)
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
Napar miętowy wlej do stopki blendera wsyp płatki i zmiksuj na gładką masę.

Polewa :

  • 1 niecała literatka mleka roślinnego
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (ilość możesz dobrać według swojego smaku)
  • 1 łyżeczka agar-agar



Wszystkie składniki wsyp do garnka, doprowadź do ich wrzenia cały czas mieszając na mały ogniu. Odstaw do ostudzenia.


PRZYGOTOWANIE :
1. Rozdrobnić banany widelcem.
2. Do miski wsypać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki i mieszać do momentu ich dokładnego połączenia.
3. Formę do pieczenia "keksówke" wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wlać masę do keksówki i wygładzić  mokrą łyżką.
5. Piec 55-60 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka).
6. Ostygłe ciasto polać schłodzoną polewą.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz