Wczoraj podczas zaparzania herbaty miętowej przyszła mi myśl, aby wykorzystać ją w placku. Powstało wegańskie ciasto "Czekolada miętowa". W smaku o dziwo przypomina troszeczkę czekoladę miętową.
Oto przepis na "Ciasto owsiano-miętowo-czekoladowe" :
- 200 gramów mąki owsianej
- 50 gramów zmielonych otrąb pszennych/żytnich
- 1 łyżeczka lnu
- 1 filiżanka śmietanki owsiano-miętowej
- 2-3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe własnej produkcji)
- 2 dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik (u mnie stewia, możesz użyć innego słodu i odpowiednio dobrać słodkość ciasta)
Śmietanka owsiano-miętowa :
- 1 filiżanka naparu miętowego (około 150 ml wrzątku i 2 torebki mięty)
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
Polewa :
- 1 niecała literatka mleka roślinnego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy (ilość możesz dobrać według swojego smaku)
- 1 łyżeczka agar-agar
Wszystkie składniki wsyp do garnka, doprowadź do ich wrzenia cały czas mieszając na mały ogniu. Odstaw do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE :
1. Rozdrobnić banany widelcem.
2. Do miski wsypać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki i mieszać do momentu ich dokładnego połączenia.
3. Formę do pieczenia "keksówke" wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wlać masę do keksówki i wygładzić mokrą łyżką.
5. Piec 55-60 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka).
6. Ostygłe ciasto polać schłodzoną polewą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz