czwartek, 5 maja 2016

Wegańskie "Muffiny szpinakowe inaczej"




W dzisiejszym poście chciałbym podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybki obiad. Muffiny kojarzą nam się z czymś słodkim, czekoladowym itp, ale to szpinak będzie królował w naszych muffinach i nada im pięknego zielonego koloru (w końcu mamy wiosnę).

PRZEPIS :

  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku (250 gramów)
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 50 gramów mąki orkiszowej
  • 50 gramów mąki kukurydzianej
  • 40 gramów zmielonych otrąb żytnich/gryczanych
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy (około 100 gramów suchej)
  • 1 1/2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • około 50 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina sody oczyszczonej
  • przyprawy (sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i inne ulubione przyprawy)


PRZYGOTOWANIE :
1. Świeże liście wraz z szczypiorkiem dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Do stopki blendera wlać wodę, wrzucić liście szpinaku,szczypior,len oraz ząbek czosnku i zmiksować na gładką masę.
2. Do zmiksowanej masy dodać mąki, zmielone otręby, sodę i przyprawy. Masę zmiksować do gładkości.
3. Do foremek silikonowych wlać masę.
4. Piec w 180 stopniach C. przez około 60 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz