czwartek, 5 maja 2016

Wegańskie ciasto rabarbarowe

Wersja w prostokątnej blasze "keksówce"



Wersja w kwadratowej blasze



Sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Jest to warzywo, które ma ogromną możliwość wykorzystania w kuchni.
W dzisiejszym poście chcę przedstawić propozycję na szybkie ciasto, bardzo łatwe w przygotowaniu, a w dodatku pyszne. Nie ma w nim cukru, mąki, tłuszczu. Idealne dla osób dbających o zdrowie, czy też uprawiających sport.
Rabarbar jest również  źródłem witamin takich jak : A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika co podwyższa jeszcze jego walory.

PRZEPIS :

  • 230 gramów zmielonych płatków owsianych
  • 35 gramów otrąb żytnich
  • 35 gramów otrąb gryczanych
  • 100 ml mleka roślinnego - można dodać więcej
  • 300 gramów pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 2 duże gruszki pokrojone w kostkę
  • 1 kopiata łyżka lnu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik (słodkość ciasta dopasuj do swoich smaków)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu


Przygotowanie.
1. Zmielone płatki owsiane połączyć z otrębami, lnem, proszkiem do pieczenia, słodzikiem i cynamonem.
2. Do miski z suchymi składnikami dodać mleko roślinne, rabarbar oraz gruszki.
3. Wszystkie składniki wymieszać tak, aby powstała gęsta masa.
4. Włożyć formę papierem do pieczenia. Piec przez około 60-65 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz