![]() |
Wersja w prostokątnej blasze "keksówce" |
![]() |
Wersja w kwadratowej blasze |
Sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Jest to warzywo, które ma ogromną możliwość wykorzystania w kuchni.
W dzisiejszym poście chcę przedstawić propozycję na szybkie ciasto, bardzo łatwe w przygotowaniu, a w dodatku pyszne. Nie ma w nim cukru, mąki, tłuszczu. Idealne dla osób dbających o zdrowie, czy też uprawiających sport.
Rabarbar jest również źródłem witamin takich jak : A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika co podwyższa jeszcze jego walory.
PRZEPIS :
- 230 gramów zmielonych płatków owsianych
- 35 gramów otrąb żytnich
- 35 gramów otrąb gryczanych
- 100 ml mleka roślinnego - można dodać więcej
- 300 gramów pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2 duże gruszki pokrojone w kostkę
- 1 kopiata łyżka lnu mielonego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik (słodkość ciasta dopasuj do swoich smaków)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie.
1. Zmielone płatki owsiane połączyć z otrębami, lnem, proszkiem do pieczenia, słodzikiem i cynamonem.
2. Do miski z suchymi składnikami dodać mleko roślinne, rabarbar oraz gruszki.
3. Wszystkie składniki wymieszać tak, aby powstała gęsta masa.
4. Włożyć formę papierem do pieczenia. Piec przez około 60-65 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz