czwartek, 5 maja 2016

Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami

Wersja z jabłkami startymi na tarce 

Wersja z jabłkami pokrojonymi w kostkę 


W tym poście chciałbym podzielić się z Wami przepisem na bardzo aromatyczne "Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami". Połączenie mąki owsianej, jabłek, cynamonu, kardamonu i przyprawy do piernika sprawdziło się w stu procentach.

Przepis :

  • 200 gramów mąki owsianej
  • 50 gramów zmielonych otrąb żytnich/orkiszowych
  • 15 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru koksowego/trzcinowego
  • 100 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie domowej roboty mleko owsiane)
  • 4 średniej wielkości jabłka + jedno na wierzch ciasta.
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • słodzidło


PRZYGOTOWANIE :
1. Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka roślinnego dodać drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Ostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
2. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Do miski z rozczynem dodać mąkę, wraz z resztą składników.
3. Całą masę dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
4. Wyłożyć blaszkę (u mnie 22x22 cm) papierem do pieczenia. Wlać masę, a na wierz ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
5. Piec w 180 stopniach C. przez około 60 minut (do  suchego patyczka).


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz