wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto piernikowe z kalafiora





Przechodząc ostatnio koło stoiska z kalafiorem zastanawiałem się czy da się upiec z niego ciasto.
Postanowiłem spróbować i tak powstało "Ciasto piernikowe z kalafiora", jest bardzo wilgotne, delikatne, a konsystencja ciasta przypomina a'la brownie.



Przepis :

  • 1 średni kalafior (około 500 gramów)
  • 200 gramów mąki owsianej
  • 1/2 szklanka mleka roślinnego/wody
  • 5-6 goździków
  • 1 1/2 opakowanią przyprawy do piernika (u mnie firmy prymat)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • 3 duże garście truskawek
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu cayenne
Przygotowanie :
1. Kalafior oczyścić i pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać szklankę mleka/wody, wrzucić goździki oraz kalafior i gotować do momentu, aż kalafior zacznie się rozpadać.
2. Ugotowany kalafior zmiksować na gładką masę wraz z goździkami.
3. Do miseczki wsypać len mielony i zalać go 6 łyżkami wody dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż powstanie "wegańskie jajko"
4. Truskawki rozgnieść widelcem na "papkę".
5. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie wlać zmiksowany kalafior, truskawki, a ma koniec dodać 'wegańskie jajko".
6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęsta.
7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
8. Piec około 60 minut w 180 stopniach C.
9, Ciasto podawać z musem z truskawek.

Smacznego !



8 komentarzy:

  1. WOw, kolejny świetny pomysł :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. WOw, kolejny świetny pomysł :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń
  4. Czy można kalafior zrobić na parze? Z truskawkami też teraz nie za bardzo. Zastanawiam się nad tym, żeby dodać swój dżem truskawkowy, który ma dosyć półpłynną konsystencję więc będzie podobny jak rozgniecione truskawki. Tylko nie wiem ile go dać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście próbowałem z kalafiorem na parze i bardziej mi smakowało. Podejrzewam ze 1/2 szklanki sprawdzi się doskonale.
      Pozdrawiam, Piotrek :)

      Usuń