czwartek, 2 czerwca 2016

Paszteciki koperkowe z zielonej soczewicy


Koperek jest bardzo cenną rośliną pod względem zdrowotnym, zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny.
Poprawia trawienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ilość gazów produkowanych przez jelita. Jednak jego głównym atutem jest smak i intensywny aromat, nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku.
Wszystkim miłośnikom Kopru polecam dzisiejszy przepis na "Paszteciki koperkowe z zielonej soczewicy".




Przepis :
  • 300 gramów suchej zielonej soczewicy
  • 75 gramów mąki owsianej
  • 75 gramów otrąb
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
  • 2 duże pęczki koperku wraz z łodygami
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • kminek, curry, imbir
  • sól pieprz
Przygotowanie :
1. Soczewicę opłukać kilka razy ciepła wodą. Do garnka wsypać soczewicę, liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na kawałki łodygi koperku, wszystko zalać dwiema szklankami wody. Gotować do miękkości, po ugotowaniu wyjąć liście i ziela.
2. Koperek posiekać, do stopki blendera dodać ugotowaną soczewicę wraz z pozostałą wodą i łodygami. Zmiksować na gładką masę wraz z posiekanym koperkiem.
3. Zmiksowaną masę połączyć z mąką, otrębami,proszkiem,lnem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 70-80 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz