Poprawia trawienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ilość gazów produkowanych przez jelita. Jednak jego głównym atutem jest smak i intensywny aromat, nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku.
Wszystkim miłośnikom Kopru polecam dzisiejszy przepis na "Paszteciki koperkowe z zielonej soczewicy".
Przepis :
- 300 gramów suchej zielonej soczewicy
- 75 gramów mąki owsianej
- 75 gramów otrąb
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego
- 2 duże pęczki koperku wraz z łodygami
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- kminek, curry, imbir
- sól pieprz
Przygotowanie :
1. Soczewicę opłukać kilka razy ciepła wodą. Do garnka wsypać soczewicę, liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na kawałki łodygi koperku, wszystko zalać dwiema szklankami wody. Gotować do miękkości, po ugotowaniu wyjąć liście i ziela.
2. Koperek posiekać, do stopki blendera dodać ugotowaną soczewicę wraz z pozostałą wodą i łodygami. Zmiksować na gładką masę wraz z posiekanym koperkiem.
3. Zmiksowaną masę połączyć z mąką, otrębami,proszkiem,lnem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 70-80 minut.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz