środa, 8 czerwca 2016

Piernikowe "torciki" z zielonej soczewicy




Zielona soczewica to strąk o wielu możliwościach wykorzystania w kuchni wegańskiej. Ja sięgam po nią zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko. Dzisiejsza propozycja na Piernikowe "torciki" z zielonej soczewicy to idealna propozycja na białkowe śniadanie, drugie śniadanie, posiłek do "pudełka" czy też deser. Podane z musem z truskawek smakują niezwykle smacznie.






Przepis na 2 małe tarty średnicy około 10 cm :

  • 100 gramów suchej zielonej soczewicy
  • 30 gramów mąki owsianej
  • 20 gramów mąki sojowej*
  • 1 kopiata łyżeczka białka konopnego*
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 jogurt sojowy - 125 gramów
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika (u mnie firmy prymat - użyłem 2 łyżek)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzidło
  • 1 szklanka truskawek
* zamiast mąki sojowej można użyć 50 gramów mąki owsianej
* białko konopne można pominąć jest to suplementacja białka

Przygotowanie :
1, Opłukać soczewicę kilka razy pod bieżącą wodą, gotować do miękkości.
2. Ugotowaną soczewicę odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą. Do stopki blendera wrzucić ugotowaną soczewicę, jogurt sojowy i zmiksować na gładką masę.
3. Suche składniki połączyć ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodać zmiksowaną z jogurtem sojowym soczewicę i wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formy wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 60 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).
6, Truskawki zmiksować na mus podawać z ciastem.

Smacznego !   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz