Zielona soczewica to strąk o wielu możliwościach wykorzystania w kuchni wegańskiej. Ja sięgam po nią zarówno w daniach wytrawnych jak i na słodko. Dzisiejsza propozycja na Piernikowe "torciki" z zielonej soczewicy to idealna propozycja na białkowe śniadanie, drugie śniadanie, posiłek do "pudełka" czy też deser. Podane z musem z truskawek smakują niezwykle smacznie.
Przepis na 2 małe tarty średnicy około 10 cm :
- 100 gramów suchej zielonej soczewicy
- 30 gramów mąki owsianej
- 20 gramów mąki sojowej*
- 1 kopiata łyżeczka białka konopnego*
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 1 jogurt sojowy - 125 gramów
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika (u mnie firmy prymat - użyłem 2 łyżek)
- szczypta cynamonu i kardamonu
- 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzidło
- 1 szklanka truskawek
* zamiast mąki sojowej można użyć 50 gramów mąki owsianej
* białko konopne można pominąć jest to suplementacja białka
Przygotowanie :
1, Opłukać soczewicę kilka razy pod bieżącą wodą, gotować do miękkości.
2. Ugotowaną soczewicę odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą. Do stopki blendera wrzucić ugotowaną soczewicę, jogurt sojowy i zmiksować na gładką masę.
3. Suche składniki połączyć ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodać zmiksowaną z jogurtem sojowym soczewicę i wymieszać do zgęstnienia masy.
4. Formy wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec około 60 minut w 180 stopniach C. (do suchego patyczka).
6, Truskawki zmiksować na mus podawać z ciastem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz