"Sernik po mojemu", czyli jagielnik brzoskwiniowy





"Sernik po mojemu", czyli jagielnik brzoskwiniowy to idealny deser na niedzielny stół. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako posiłek po treningu, czy też słodki posiłek do "pudełka", nie bójmy się eksperymentować ponieważ dieta roślinna nie oznacz nudnych i ciągle powtarzających się posiłków. Dodatkowym plusem ciasta są zdrowe, nieprzetworzone, a także dietetyczne produkty, które jemy go bez obaw o nasze zdrowie i sylwetkę.




Przepis :
  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 50 gramów mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej
  • 400 gramów mleka roślinnego
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło 
Górna warstwa :
  • 1 opakowanie budyniu jagodowego bez cukru (smak uzależniony od gusty u mnie jagodowy, kupiony w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • garść zmiksowanych jagód
  • 20 gramów ksylitolu
Przygotowanie :
1. Kaszę jaglaną opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
2. Kaszę gotować z mlekiem roślinnym do miękkości (około 15 minut).
3. Obrać brzoskwinie, pokroić w kostkę i wrzucić do stopki blendera.
4. Brzoskwinie zmiksować z ugotowaną kaszą jaglaną na gładką masę.
5. Do miski wsypać resztę suchych składników i dokładnie wymieszać.
6. Zmiksowaną masę połączyć z suchymi składnikami składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać do lekkiego zgęstnienia masy.
7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
8. Piec 60-65 minut w 180 stopniach C.

Przygotowanie górnej masy :
1. Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego, wsypać ksylitol. Resztę mleka połączyć z budyniem i dokładnie wymieszać.
2. Mleko doprowadzić do wrzenia, wlać rozrobiony w mleku budyń i zagotować do zgęstnienia budyniu. (Gotować na mały ogniu, aby budyń się nie przypalił). Na koniec dodać zmiksowane jagody.
3. Jeszcze ciepły budyń wlać na wierzch ciasta i rozprowadzić po jego powierzchni.
4. Ciasto chłodzić 2-3 godzin.

Smacznego ! 

Komentarze

Prześlij komentarz