Dzisiejszy post to propozycja na zdrowe i pyszne "Truskawkowe racuchy" idealne na śniadanie, przekąskę, posiłek do szkoły, pracy czy też "coś na słodko".
Przepis :
- 1 szklanka mąki owsianej (110 gramów)
- 20 gramów mąki sojowej
- 5 gramów drożdży
- 1 spora łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
- 500 gramów truskawek
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
- 4-5 łyżek mleka roślinnego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- słodzidło
Przygotowanie :
1. Rozczyn : mleko roślinne lekko podgrzać, drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mlekiem. Dodać 2 łyżkę mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
2. 300 gramów truskawek zmiksować na mus.
3. Do zmiksowanych truskawek dodać mąki, len, szczyptę soli, rozczyn, cynamon i słodzidło. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
6. Pozostałe truskawki zmiksować na mus.
7. Racuchy podawać z musem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz