Truskawkowe racuchy


Kto nie lubi naszych Polskich, słodkich i pysznych truskawek. Sezon w pełni, dlatego trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Truskawka to owoc, który sprawdza się w daniach na słodko, wytrawnych, a przede wszystkim w deserach.
Dzisiejszy post to propozycja na zdrowe i pyszne "Truskawkowe racuchy" idealne na           śniadanie, przekąskę, posiłek do szkoły, pracy czy też "coś na słodko".




Przepis :
  • 1 szklanka mąki owsianej (110 gramów)
  • 20 gramów mąki sojowej
  • 5 gramów drożdży
  • 1 spora łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 500 gramów truskawek
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 4-5 łyżek mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • słodzidło 
Przygotowanie :
1. Rozczyn : mleko roślinne lekko podgrzać, drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z mlekiem. Dodać 2 łyżkę mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
2. 300 gramów truskawek zmiksować na mus.
3. Do zmiksowanych truskawek dodać mąki, len, szczyptę soli, rozczyn, cynamon i słodzidło. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
6. Pozostałe truskawki zmiksować na mus.
7. Racuchy podawać z musem.

Smacznego ! 

Komentarze