"Zielone" placuszki fasolowo-miętowe



W dzisiejszym poście chcę podzielić się z Wami nową propozycją na pyszne, zdrowe i szybkie "Placuszki fasolowo-miętowe" idealne na śniadanie czy posiłek do lunch box. Idealnie sprawdzą się również jako szybki deser.



Przepis :
  • 250 gramów ugotowanej białej/czerwonej fasoli
  • 50 gramów mąki owsianej
  • 2 banany
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 spore garście świeżych liści mięty (w zależności jak  intensywny chcemy uzyskać smak)
  • 1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 2 łyżki ciepłęj wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzidło
  • ulubione owoce
Przygotowanie :
1. Ugotowaną fasolę wsypać do stopki blendera wraz z bananami, mlekiem roślinnym, i liśćmi mięty.
2. Do miseczki wsypać len, zalać wodą i odłożyć na kilka minut do powstania "wegańskiego jajka"
3. Do zmiksowanej masy dodać "wegańskie jajko", mąkę owsianą, proszek i słodzidło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do zgęstnienia.
4. Smażyć po obu stronach do zarumienienia.
5, Podawać z ulubionymi owocami.



Smacznego !

Komentarze